wtorek, 24 grudnia 2013

Coś na osłodę :3 .


    Hej.
    Chciałam dziś podać wam przepis na ciasto "Shrek" .
    Efekt pieczenia wychodzi przepyszny, mm...
    Najpierw zdjęcie :D :



Przepis:

Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ze szczyptą soli dobrze ubić mikserem.
Dodać oba cukry, ubijać, dodać żółtka,
ubijać, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy
(czas ucierania mikserem ok. 10 minut).
Na koniec dodać olej, chwilę ucierać i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,
można wymieszać łyżką lub na najmniejszych obrotach mikserem.

Blaszkę o wymiarach 36x25 cm, wysmarować lekko margaryną,
rozłożyć papier do pieczenia.
Wyłożyć na nią biszkopt i piec ok. 35 minut w 180 st. C.

Zielony budyń:
  • 1 duży sok zielony "PYSIO" lub inny ;)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g (każdy)

Sok wlać do garnka, zostawiając jeden kubek soku,
do rozmieszania w nim trzech budyniów.
Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę,
cały czas mieszając, zagotować (tak jak budyń ).

Nasz zielony gorący budyń wylewamy na ostygnięto biszkopt.
Masa śmietanowa:
  • ½ l śmietany kremówki 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 szklanka wody

Na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody.
Poczekać, aż galaretka ostygnie i zacznie się "delikatnie" ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno,
po czym delikatnym strumieniem wlewamy naszą przygotowaną,
zimną galaretkę, pamiętając by cały czas miksować.
Wykonanie całości:
Ciasto składa się z kilku warstw.
Biszkopt, zielony budyń, jak już lekko ochłodzi się,
ale nie jest całkiem zimny,
wtedy delicje układamy w rzędach jeden obok drugiego.
Jak całość naszego ciasta na tym etapie ostygnie całkowicie,
wykładamy masę śmietanową.

(Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte,
ponieważ jak ubijemy śmietanę z galaretką,
należy ją niezwłocznie wyłożyć na ciasto, bo szybko sztywnieje)


Następnie całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi,
rozpuszczonymi w ½  wrzącej wody.
Oczywiście, galaretka ta ma być zimna i już dobrze ścinająca się,
by nie spłynęła z ciasta.
Całość odstawić w zimne miejsce lub do lodówki.
Po kilku godzinach, jest gotowe do jedzenia.
Smacznego ! :)

Poza tym życzę Wam wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz